OLIWA EXTRA VIRGIN BAETURIA MORISCA 500ML (OLIWIARKA)
Najbliższa możliwa dostawa:
Opis
w oliwiarce ze stali nierdzewnej z silikonowym dozownikiem, tłoczona mechanicznie na zimno w dniu zbiorów.
Kategoria: AOVE (Aceite de oliva virgen extra)
Region: Estremadura, prowincja Badajoz
Odmiana: Morisca
Pojemność: 3l
Typ: średnio intensywna, owocowa
Nos: trawiasta, z nutą dojrzałych owoców
Usta: średnio wyczuwalna goryczka i ostrość, dobrze zbalansowane, trwałe i wyczuwalne nuty warzywne i orzechowe
Parowanie: polecana do mięs, np. carpaccio, mięsa z rusztu, steków, drobiu, dziczyzny
O producencie:
Wiara w tradycję i dbałość o proces tworzenia oliwy, o to co dziś zwane jest uprawą organiczną od zawsze leżało u podstaw produkcji rolnej w gospodarstwie Santo Domingo (prowincja Badajoz, Estremadura). Tu wierzy się również w samowystarczalność, poszanowanie otoczenia oraz w produkty, które są tu wytwarzane. Jakość to cały proces produkcji ekologicznej oliwy virgin extra, to troska o środowisko i staranny dobór gajów oliwnych do uprawy oraz odmian charakterystycznych dla tego obszaru. To również zbiór w optymalnym momencie dojrzewania (październik – listopad) i szybki transport do młyna oliwnego oraz mechaniczne tłoczenie na zimno.